Prawdziwe nazwisko: Kirsten Caroline Dunst
Wiek: 23 lata
Miejsce urodzenia: Point Pleasant, New Jersey, USA
Data urodzenia: 1982-04-30

Wzrost: 170cm
Z pochodzenia: Niemka i Szwedka
Ulubiony zespół: Maroon 5
Ulubione aktorki: Drew Barrymore, Gwenyth Paltrow, Meg Ryan i Meryl Streep.
Zwierzeta: 3 koty (Tazmania, Felix,Zoro) i psa (Beauty).
Ulubiony sklep: "Blue Bag"
Znak Zodiaku: Byk
Jej rodzice są w separacji. Mieszka z matką Inez i bratem Christianem w południowej Kalifornii.

biografia


Kirsten Caroline Dunst urodziła się 30 kwietnia 1982 roku w Point Pleasant w stanie New Jersey. Swoją karierę rozpoczęła mając 3 lata występami w telewizyjnych reklamówkach. W 1989 roku zagrała w serii filmów Woody'ego Allena "New York Stories". Prawdziwy przełom w jej karierze nastąpił w 1994 roku. Młodziutka Kirsten brawurowo zagrała w filmie Neila Jordana "Wywiad z Wampirem". Wystepując u boku takich gwiazd jak Tom Cruise i Brad Pitt została zauważona i nominowana do Złotego Globu. W 1995 została uznana przez magazyn "People" za jedną z najpiekniejszych ludzi świata. Od tego momentu jej kariera nabrała tempa. Zagrała w wielu znakomitych hitach filmowych, m.in. "Jumanji", "Małe kobietki". Rok 1999 to wspaniała rola w "Przekleństwach niewinności" Sofii Coppoli. Największą sławę przyniosła jej jednak rola Mary Jane w dwóch częściach przygód Spidermana. W 2004 roku można ją było podziwiać na ekranach naszych kin w filmach "Zakochany bez pamięci" i "Wimbledon". Z pewnością jest jedną z najbardziej utalentowanych aktorek młodego pokolenia. Grała u boku takich sław jak: Tom Cruise, George Clooney, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Brad Pitt oraz Robin Williams. Kirsten działa aktywnie w organizacjach charytatywnych, takich jak Pediatric AIDS Fundation i prowadzi działalność na rzecz pomocy kobietom i dzieciom. Pracuje również ze swą matką Inez Dunst we własnej firmie producenckiej "Wooden Spoon Productions".


stronka o Kirsten
http://www.kirsten-dunst.org/


filmografia

2007: Spider-Man 3 - jako Mary Jane Watson

2006: Maria Antonina (Marie-Antoinette) - jako Maria Antonina

2005: Elizabethtown - jako Claire Colburn

2004: Zakochany bez pamięci (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) - jako Mary

2004: Wimbledon - jako Lizzie Bradbury

2004: Spider-Man 2 - jako Mary Jane Watson

2003: Uśmiech Mony Lizy (Mona Lisa Smile) - jako Elizabeth 'Betty' Warren

2003: Kaena: Zagłada światów (Kaena: La prophétie) - jako Saena

2003: Skazany na wolność (Levity) - jako Sofia Mellinger

2002: Spider-Man - jako Mary Jane Watson

2001: Piękna i szalona (Crazy/Beautiful) - jako Nicole

2001: Sztuka rozstania (Get Over It) - jako Kelly Woods

2001: Zakazana namiętność (Cat's Meow) - jako Marion Davies

2000: Luckytown - jako Lidda Doyles

2000: Kruk 3: Zbawienie (Crow: Salvation) - jako Erin Randall

2000: Dziewczyny z drużyny (Bring It On) - jako Torrance Shipman

2000: All Forgotten - jako Zinaida

2000: W głębi (Deeply) - jako Silly

1999: Przekleństwa niewinności (Virgin Suicides) - jako Lux Lisbon

1999: Arytmetyka diabła (Devil's arithmetic) - jako Hannah Stern

1999: Drop Dead Gorgeous - jako Amber Atkins

1999: Dick - jako Betsy Jobs

1998: Nieletnia matka (Fifteen and Pregnant) - jako Tina Spangler

1998: Córy amerykańskich Ravioli (Strike!) - jako Verena

1998: Stories from My Childhood - jako Alice/Gerda (głos)

1998: Mali żołnierze (Small Soldiers) - jako Christy Fimple

1997: Straszny hotel (Tower of Terror) - jako Anna

1997: Anastazja (Anastasia) - jako Anastasia (głos)

1997: Fakty i akty (Wag the Dog) - jako Tracy Lime

1997: Prawdziwe serce (True Heart) - jako Bonnie

1996: Matka Noc (Mother Night) - jako Resi Noth

1996: Oblężenie Ruby Ridge (Siege at Ruby Ridge) - jako Sara Weaver

1995: Children Remember the Holocaust

1995: Jumanji - jako Judy Shepherd

1994: Piekielny dzień (High Strung) - jako mała dziewczynka

1994: Ostry dyżur (ER) - jako Charlene 'Charlie' Chiemingo

1994-2003: Dotyk anioła (Touched by an Angel) - jako Amy Ann McCoy

1994: Małe kobietki (Little Women) - jako młoda Amy March

1994: Sknerus (Greedy) - jako Jolene

1994: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) - jako Claudia

1993: Darkness Before Dawn - jako Sandra Guard (8 lat)

1991: Duży sznurek (High Strung) - jako mała dziewczynka

1990: Fajerwerki próżności (Bonfire of the Vanities) - jako Campbell McCoy

1989: Majo no Takkyuubin - jako Kiki (głos)

1989: Nowojorskie opowieści (New York Stories) - jako córka Lisy

1987-1994: Star Trek: Następne pokolenie (Star Trek: The Next Generation) - jako Hedril (gościnnie (1993))

1983-1995: Loving - jako małe Dziecko (1990-1991)

Informacje z - http://www.filmweb.pl/


Galeria



Tapety